1. Ana Sayfa
  2. Basinda Biz
  3. Oda Başkanımız Serkan Er Dişhekimliği Fakülteleri Ve Dişhekimlerinin Sorunlarına Dikkat Çekti.
Oda Başkanımız Serkan ER Dişhekimliği fakülteleri ve dişhekimlerinin sorunlarına dikkat çekti.

 “Yeni fakülte açmaya gerek yok”  

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve Diş Hekimleri Günü kapsamında, Diş Hekimliği fakültelerini ve diş hekimlerinin sorunlarını Ankara Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Er ile konuştuk.

 “Yeni fakülte açmaya gerek yok”  mask

  Yeni bir Diş Hekimliği Fakültesi’ne ihtiyaç bulunmadığına dikkat çeken Er, fakülte sayısındaki artışın, gelecekte diş hekimliği yapacak meslektaşları için bir istihdam sorunu yaratacağını dile getirdi.

 “FAKÜLTE SAYISININ ARTIŞI, GELECEKTEKİ MESLEKTAŞLARIMIZ İÇİN BİR İSTİHDAM SORUNU”

Diş hekimliği öğrencilerinin hem fiziki hem zihinsel olarak yorucu bir eğitim sürecinden geçtiğini hatırlatan Er “Ben 1995 yılında fakülteye girdiğimde ülkemizde 12 tane Diş Hekimliği Fakültesi varken şu anda bu sayı 105… Diş Hekimliği Fakülteleri’nde yeterli nitelikte olmayan öğretim üyeleri ve fiziki koşullardaki eksiklikten bahsetmek gerekiyor. Diş hekimliği okuyan 10 binin üzerinde öğrencimiz var. Bu öğrencileri düşündüğümüz zaman fakülte sayısının artışı, gelecekteki meslektaşlarımız için bir istihdam sorunu anlamına geliyor. Fakülte sayısından bahsettik. Artık daha fazla Diş Hekimliği Fakültesi açılmaması gerekiyor. Yeni fakülteye ihtiyacımız yok” diye konuştu.

“HALKIN DİŞ HEKİMİNE GİTME SIKLIĞI YILDA 1 KEREDEN AZ”

Diş hekimlerini temsil eden bir meslek örgütü olarak, mesleklerini Avrupa ve Dünya standartlarına çıkarmak istediklerini vurgulayan Er, Toplumun da ağız ve diş sağlığı konusunda belirli bir seviyeye gelmesi gerektiğini belirterek “Ağız ve diş sağlığı konusunda, toplumu bilinçlendirme noktasında Sağlık Bakanlığı’nın üzerine ve bizim üzerimize görevler düşüyor. Birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Halkın, diş hekimine gitme sıklığı 0.6-0.7 seviyelerinde… Bu da yılda 1 kerenin altında kalıyor. Avrupa’da bu rakam yılda 4-5…” ifadelerine yer verdi.

“5 DAKİKADA 1 RANDEVU SİSTEMİ DOĞRU DEĞİL”

Sağlık politikalarının koruyucu tedaviler üzerine geliştirilmesi gerektiğini savunan Er, hekimlerin çalışma koşullarının da iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın gelişimi yönünde hareket etmemiz gerekiyor. Çalışma koşullarının mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 5 dakikada 1 randevu, muayene sistemi doğru değil. Bu sistemde nitelikli bir sağlık hizmeti mümkün olmuyor. Vatandaş, süredeki kısıtlılık nedeniyle nitelikli bir sağlık hizmeti alamadığından, bu durum vatandaş ve diş hekimini karşı karşıya getiriyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

“BİZİ ÜZEN ASIL NOKTA: “HEKİMLERİN YURT DIŞINA GİTMELERİ DEĞİL, ONLARI YURT DIŞINA GİTMEYE ZORLAYAN SEBEPLER”

Sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğini değinen Er “Meslektaşlarımız emeklilik sonrasında insanca yaşayabileceği bir ücret alamıyor. Mutlu bir çalışma ortamı oluşmadığından yurt dışına giden ve gitmek isteyen meslektaşlarımız var. Bu bizi üzüyor. Bizi üzen asıl nokta hekimlerin yurt dışına gitmeleri değil, onları yurt dışına gitmeye zorlayan sebepler… Burada huzurlu bir çalışma ortamı yakalayamadıklarından dolayı gidiyorlar. Bizi üzen durum da bu.” ifadelerini kullandı.

“AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KONUSUNDA, SAĞLIK BAKANLIĞI VE MESLEK ÖRGÜTLERİNİN UYARILARINI DİKKATE ALMAK GEREKİYOR”

Er, sözlerine şu uyarılarla son verdi: “Sosyal medyada ağız ve diş sağlığı konusunda yanlış bilgilendirmeler var. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ve meslek örgütlerinin uyarılarını dikkate almak gerekiyor. Ağız ve diş sağlığı konusunda bu kurumların tavsiyelerine uymakta fayda var.”

Kaynak: https://zafergazetesi.org/haber/17955408/yeni-fakulte-acmaya-gerek-yok

Paylaş

Diğer Haberler
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam