
TDB ve Odalarımız Anayasanın 135. Maddesi ile anayasal güvence altına alınmış, 3224 sayılı Kanunda yazılı esaslar uyarınca; dişhekimliği mesleğine mensup olanların, müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, bu mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve hastaları ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.
Kuruluş misyonumuzda ve Anayasamızda tanımlanan görev ve sorumluluklarımızın gereği olarak Birliğimiz kurulduğu günden beri mesleğimizin, meslektaşlarımızın bilimsel, hukuksal ve sosyal alanlardaki çıkarlarının korunmasını, halkımızın koruyucu ağız diş sağlığının geliştirilmesini önceleyen çalışmalar yapmaktadır.
Ülkece Covid-19 salgını ile mücadeleye odaklanmışken Meslek Birlikleri Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmasına yönelik bir taslağın TBMM’nin gündemine getirileceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Öncelikle bilinmesini isteriz ki; Birliğimizin kuruluş kanunumuzda değişiklik yapılması konusunda bir talebi yoktur.
Birliğimiz ve Odalarımız Kanunumuzla ilgili katılımımızın olmadığı her değişiklik girişimine karşı olacaktır. Anayasa’nın 135. Maddesi ile kamu kurumu niteliğinde kurulmuş Meslek Birliğimizin görevlerini yerine getirebilmesi için kamusal yetkilerinin korunması zorunludur ve bu zorunluluk demokrasinin güvencesidir.
Kamu Kurumu niteliğindeki Meslek Birliğimizin ve Odalarımızın bilimsel, yasal ve halk sağlığını önceleyen kamusal görevlerini yerine getirmesi ancak bir baskı görmeden, özerk yapılarının korunması ile mümkündür. Bu nedenle Anayasamız kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerini yasama, yürütme ve yargı dışında, siyasi baskılardan koruyan özerk kurumlar olarak yapılandırmıştır.
Yasa değişikliğinin Birliğimizin mesleki denetim ve gelişim süreci dışına çıkarılmasıyla, halkın ağız diş sağlığına ulaşımı da kuralsız ve kontrolsüz bir şekilde piyasa koşullarına terk edilecektir. Ayrıca bu girişim demokrasimize ve meslek alanlarımızdaki dinamik süreçlere darbe vuracak, sonuçta kaybeden meslektaşlarımız ve nitelikli sağlık hakkına ulaşımı engellenen halkımız olacaktır.
35 yıllık geçmişe ve birikime sahip, 37 bini aşkın dişhekimi ile Türk Dişhekimleri Birliği ve 37 Dişhekimleri Odası, Anayasayla tanımlanan haklarından ödün vermeyecek ve antidemokratik uygulamalara karşı duracaktır.
Saygılarımızla kamuoyuna duyururuz.
Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odaları
-
ADO Yerel Öğrenci Komisyonumuz ve TDB Öğrenci Kolu, 16 Ekim 2026 tarihinde 16. TDB Ulusal Öğrenci Kongresi öncesinde bir toplantı gerçekleştirdi.19.10.2026 -
ABB İş Birliğiyle, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Ağız ve Diş Sağlığı Eğitiminde Yer Aldık.16.10.2026 -
2026-2027 yılı ADO bilimsel etkinliklerimizin ilki, meslektaşlarımızın yoğun katılımıyla 14 Ekim 2026 tarihinde gerçekleştirildi.16.10.2026 -
BURS BAĞIŞINDA BULUNABİLİRSİNİZ.25.10.2026 -
2026 YILI ADO BURS DUYURUSU15.10.2026 -
ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU KUTLU OLSUN13.10.2026 -
Doç. Dr. Elçin BEDELOĞLU ile “Estetik Bölgede İmplantoloji: Cerrahiden Proteze, Basitten Kompleks Vakalara Yol Haritası” Başlıklı Konferans21.10.2026 -
MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI KAPSAMINDA EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRDİK09.10.2026 -
ÖNEMLİ DUYURU - İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ BAŞVURULAR İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİNE DEVREDİLDİ07.10.2026 -
SAĞLIKLI GÜLÜŞLER İÇİN ADO LÖSEV İLE BİRLİKTE ANITTEPE’DEYDİ06.10.2026


