
8 MART KADIN DAYANIŞMASI
23 Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirilen Ankara Dişhekimleri Odası 19. Olağan Genel Kurulunda ‘’Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politika Belgesi’’ kabul edildi. Bu belge ile Ankara Dişhekimleri Odası'nın tüm etkinlik ve uygulamalarında toplumsal cinsiyet eşitliğinin güvence altına alınması amacıyla, Oda yöneticilerinin, Oda organlarında görev alan dişhekimlerinin, idari personelin ve çalışanların uyması gereken ilkeler ve alması gereken önlemler düzenlenir, Ankara Dişhekimleri Odası'nda farklı cinsiyet, yaş, engellilik durumunda olan ve farklı görüşlere sahip kişilerin birlikte uyum içerisinde çalışması hedeflenir.
Mesleğin tüm alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı anlayışı hayata geçirmeyi ve buna ilişkin faaliyetler yürütmeyi taahhüt eden bu belge, kadının sosyal statüsünün yükselmesi yönünde gösterilen uluslararası çabaların bir sonucu olarak 1979 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Türkiye’nin 1985 yılında taraf olduğu CEDAW (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women) olarak bilinen “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi”ne, Türkiye’nin 2011 yılında taraf olduğu “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadına Karşı Şiddetin ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ne, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'ne ve TDB Dişhekimliği Meslek Etiği Kurallarına dayanılarak hazırlanmıştır.
Biz; uzun mücadeleler sonucunda elde edinilmiş Kadın Hakları kazanımlarından vazgeçilmesine yönelik her türlü girişime karşı olduğumuzu ve dayanışma içerisinde mücadelemizi sürdürme kararlılığıyla cinsel istismara ve sömürüye karşı korumayı güçlendirmeye ve kadınların tam katılımını hızlandırmaya yönelik, temel haklarını büyük kişisel bedeller karşılığında talep eden kadınların yanında yer almak için harekete geçmeliyiz.
Ağır çalışma koşullarına karşı mücadele eden, bu uğurda yaşamlarını yitiren ve yıllardır haklarımız için mücadeleyi sürdüren tüm kadınları selamlıyoruz. Şiddetten kurtulduğumuz bir hayata kavuşmanın bugün için üretebildiğimiz formülü İstanbul Sözleşmesi ve onun bütünsel yaklaşımı olduğu gibi, deprem ve doğal afetlerin yıkıcı sonuçlarından da kurtulabiliriz, afetin yarattığı mağduriyetler, kadınların her alanda yaşadığı eşitliksizliklerin giderilmesi ve haklarına erişimini sağlayabiliriz. Kadınların yaşam haklarının güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya yönelik tartışmalardan vazgeçilmelidir. 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesinin eksiksiz olarak uygulanması sağlanmalıdır.
Mustafa Kemal Atatürk 31 Ocak 1923 İzmir konuşması sırasında ‘Bir toplum cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurun sonucudur’ sözlerini söylemiştir.
Kadınlar, yaşamlarının her döneminde ve her alanda ayrımcılıkla karşılaşmaktadır. Ülkemizde, çoğu ailede başlayan cinsiyete dayalı eşitsizlik okulda, evde, çalışma yaşamında devam etmektedir. Cinsiyete dayalı eşitsizlik ve cinsiyet eşitsizliğine dayalı şiddet bir insan hakları problemidir, normalleştirilemez.
Kendi yaşamı hakkında karar vermek istediği için, boşanmak istediği için her yıl yüzlerce kadın öldürülürken, kadınların ve çocukların Medeni Yasa ile tanınan nafaka hakkına da göz dikilmekte, kadının yasal boşanma hakkı kısıtlanmaya çalışılmaktadır.
Kadına yönelik şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yattığını, şiddeti önlemenin yolunun da kadının sosyal konumunu yükseltmekten, sağlık, eğitim, siyaset ve her alanda eşit temsili sağlamaktan geçtiğini biliyoruz.
Meslek örgütü olarak, kadın hakları, şiddete uğrama halinde ya da şiddete uğrama tehdidi halinde başvurabileceğimiz acil destek hatları ve merkezlere ait bilgilerin yer aldığı afiş ve broşürlerin kliniklere, hastanelere, görünür noktalara asılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.
Bu çalışmaların yaygınlaşması ve meslek örgütlerinde kadın temsilinin artması, şiddetin ve ayrımcılığın her türüyle mücadelede bütüncül ve etkili politikaların oluşturulması için sorumluluğumuzun gereğini yapmaya devam edeceğiz.
Her alanda artan şiddetin yanında gittikçe derinleşen ekonomik krizin yıkıcı etkileri de en çok kadınları mağdur etmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, baskı, şiddet ve sömürünün, derinleşen krizlerin karşısında, dayanışmamızın verdiği güçle mücadelemizi büyütüyoruz.
Kadınların öldürülmediği, şiddete uğramadığı, ayrıştırılmadığı, eşit eğitim, iş, ücret olanaklarına sahip olduğu bir gelecek umuduyla; tüm kadınları selamlıyoruz…
ANKARA DİŞHEKİMLERİ ODASI KADIN KOMİSYONU
-
24 MART 2025 - ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ UYGULAMALARI EĞİTİMİ24.03.2025
-
ÇOCUK ETKİNLİK MERKEZLERİNE YÖNELİK TADS EĞİTİMLERİNİN ÜÇÜNCÜSÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ19.03.2025
-
Hukukun Üstünlüğü, Demokratik İradeye Saygı ve Akademik Özgürlükler Vazgeçilmezdir19.03.2025
-
BAŞKA BİR SAĞLIK SİSTEMİ MÜMKÜN KONULU ORTAK BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ14.03.2025
-
ODAMIZ TARAFINDAN DÜZENLENEN İFTAR YEMEĞİ 13.03.2025 TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ14.03.2025
-
14 MART TIP BAYRAMI KUTLU OLSUN14.03.2025
-
EMEĞİMİZ VE HALKIN SAĞLIK HAKKI İÇİN G(ö)REVDEYİZ!13.03.2025
-
ÜYELERİMİZE DUYURUMUZDUR11.03.2025
-
2024 YILI TIBBİ ATIK BEYANI10.03.2025
-
PROF.DR. TUĞBA TÜRK İLE VİTAL PULPA ÇÖZÜMLERİ KONULU SEMİNERİMİZ 06.03.2025 TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.07.03.2025