
Son yıllarda ulusal yazılı/görsel yayın organlarında ve sosyal medyada florür ile ilgili bilimsel veriler ve gerçekler ile bağdaşmayan dezenformasyon nedeniyle tekrar yayımlama gereksinimi duyduğumuz güncellenmiş açıklama:
TDB Eğitim Komisyonu ve Türk Pedodonti Derneği (TPD) tarafından ilk olarak 2016 yılında hazırlanan bu rapor; Türk Pedodonti Derneği (TPD) tarafından 2019 yılında güncellenmiştir.
Son yıllarda ulusal yazılı ve görsel yayın organlarında ve sosyal medyada florür ile ilgili bilimsel veriler ve gerçekler ile bağdaşmayan yayınların sıklığı göze çarpmaktadır. Konunun uzmanları dışında kalan bireyler arasında florürün sağlığa zararlı olduğu, toksik olduğu, zeka geriliğine yol açtığı vb. endişeler dile getirilmektedir; bunların sonucunda da konu ile ilgili bir bilgi kirliliği ve karmaşa ortaya çıkmaktadır. Florür ile ilgili bilimsel kanıtlara dayanmayan bu tür yayınların varlığı, Türk Diş Hekimleri Birliği’nin Türk Pedodonti Derneği işbirliği ile bu durum raporunu yayınlanmasını zorunlu hale getirmiştir. Hazırlanan raporun amacı florürün ağız diş sağlığındaki etkisine dikkat çekmek ve bu konuda kamuoyuna bilgi vermektir.
1940’lı yıllardan günümüze, ağız ve diş sağlığının korunması ve diş çürüklerinin önlenmesi amacı ile tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta olan florürün, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Florür uygulamalarında kullanılan yöntemler, kimyasal bileşikler, preparatlar ve bunların veriliş yolları çok çeşitlidir; dolayısı ile tüm bu yöntemlerin etki mekanizmaları birbirinden farklıdır. Bu nedenle de, florürün kullanım alanları, yöntemleri ve etki mekanizmaları ile ilgili yeterli bilimsel veriye ve kanıtlara dayanmayan bu paylaşımlara itibar edilmemelidir. Konu ile ilgili endişe yaratan bu paylaşımlar, en çok florürden yararlanması gereken bireylerin yeterince korunamaması ve ağız diş sağlığının bozulması riskini doğurmaktadır.
Ağız - diş sağlığının korunması ve sürdürülmesi biyolojik, davranışsal ve çevresel birçok faktörden etkilenmektedir. Dişlerin sağlıklı olarak mevcudiyetleri ağız içerisinde dinamik bir denge ile sürdürülmektedir. Ağız boşluğunda bulunan ve diş çürüğüne neden olduğu bilinen bazı bakteriler ile aşırı şeker tüketimi bu dengeyi olumsuz yönde etkilerken, tükürüğün koruyucu özellikleri ve florürün dişlerin sağlam kalmasında olumlu etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
-
24 MART 2025 - ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ UYGULAMALARI EĞİTİMİ24.03.2025
-
ÜYELERİMİZE DUYURUMUZDUR11.03.2025
-
2024 YILI TIBBİ ATIK BEYANI10.03.2025
-
ANKARA DİŞHEKİMLERİ ODASI İFTAR DAVETİ13.03.2025
-
FAHİŞ TUTARLI VE HAKSIZ PARA CEZASININ KALDIRILMASI HK. MAHKEME KARARI27.02.2025
-
ADO MOBİL UYGULAMASINI İNDİRİN KOLAYLIKLARDAN FAYDALANIN17.02.2025
-
14 ŞUBAT 2025 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASINA DAVET14.02.2025
-
ABB SAĞLIK İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI İLE GÖRÜŞME - 31 OCAK 202531.01.2025
-
Üyelerimizin Yeni Dijital Yardımcısı: ADO Mobil Uygulaması!30.01.2025
-
KLİNİK BİLİMLER DERGİMİZİN YENİ SAYISI CİLT 14 SAYI 1 WEB SAYFAMIZDA YAYIMLANDI29.01.2025