
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 07.05.2020 tarihinde yayınlanan 2020/12 sayılı Genelge ile COVID-19’a yakalanan sigortalıların tedavisi için hastalık sigortasından provizyon alınması gerektiği duyurulmuştur.
Kişinin yaptığı işle bağlantılı bir bulaşma düşünülmediği sürece, COVID-19 hastalığının iş kazası veya meslek hastalığı değil, hastalık sigortasından yararlanılarak tedavi edilmesi uygundur. Ancak söz konusu Genelge’de, COVID-19’a işyerinde veya işi sebebiyle yakalanan sigortalıların görmezden gelinmesi, bu durumda olanlarla ilgili olarak iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanılması gerektiğinin belirtilmemesi önemli eksikliktir.
Sağlık çalışanları ve bunlar içinde de çalışma yönteminin yarattığı yüksek risk nedeniyle, özellikle dişhekimlerinin, COVID-19’a çalıştıkları ortamlarda tedavi gören hastalar veya virüs taşıyıcısı olan hasta, hasta yakını veya diğer çalışanlardan bulaşan virüsle yakalandıkları gözetildiğinde bu durumun sağlık çalışanı için iş kazası olarak kabul edilmesi; kayıtlarda buna uygun işlem yapılması gereklidir.
Diğer yandan, SGK Genelgesinde eksiklik olması, olgularla ilgili yasal hakları değiştirmediği gibi bildirim yükümlülüklerini de ortadan kaldırmamaktadır. Bir başka anlatımla, iş kazası veya meslek hastalığı tespiti halinde bununla ilgili kayıtların oluşturulması ve SGK’ya bildirim yapılması gereklidir.
Değerlendirmelerimizi içeren ve Genelge’nin daha açık biçimde yeniden düzenlenmesini talep eden yazımız SGK’ya gönderilmiştir.
Türk Dişhekimleri Birliği
-
ADO 19. ÇALIŞMA DÖNEMİ ARA RAPORU SUNUMUNA DAVET08.06.2023
-
25 MAYIS 2023 - “UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARINDA DİŞHEKİMLERİNİN ROLÜ”& “VİTAL VE DEVİTAL DİŞLERDE ENDODONTİK TEDAVİ ENDİKASYONLARI? APEKSOGENEZİS, APEKSİFİKASYON VE REVASKULARİZASYON” BAŞLIKLI KONFERANSIMIZ22.05.2023
-
İNFORMATİF DENTAL FOTOĞRAFÇILIK KURSUMUZ 21 MAYIS 2023 PAZAR GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.22.05.2023
-
19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN!19.05.2023
-
ETİMESGUT - SİNCAN BÖLGE TOPLANTISI 18 MAYIS 2023 TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.18.05.2023
-
KLİNİK BİLİMLER DERGİMİZİN YENİ SAYISI CİLT 12 SAYI 2 WEB SAYFAMIZDA YAYIMLANDI16.05.2023
-
PROF. DR. GÜNEŞ ESENDAĞLI’NIN "BAĞIŞIKLIK YANITLARINA GÜNCEL BAKIŞ" & PROF. DR. UMUT TEKİN’İN “SİNÜS LİFTİNGDE KEMİK HALKALARI : KLİNİK İPUÇLARI” KONULU KONFERANS GERÇEKLEŞTİRİLDİ.15.05.2023
-
EMEK BİZİM, GELECEK BİZİM!02.05.2023
-
ADO DEPREM BÖLGELERİNDE GÖNÜLLÜ HEKİMLERİ İLE BİRLİKTE KLİNİK ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR.04.05.2023
-
DR. ÖZGÜR YILDIRIM TORUN İLE "İNFORMATİF DENTAL FOTOĞRAFÇILIK’’ KURSU21.05.2023