1. Ana Sayfa
  2. Basinda Biz
  3. Ankara'da Diş Randevusunda Yoğunluk
Ankara'da Diş Randevusunda Yoğunluk

Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, "Ciddi bir hasta yığılması var. Şu anda hastanelerde çalışan meslektaşlarımız yoğunlukla baş edemiyor.

Kamuda çalışan diş hekimlerinin büyük bir kısmı Covid-19 pandemisi boyunca filyasyon uygulamasında görevlendirildi. Diş hekimlerinin filyasyonda görevlendirilmesi, ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde hizmetleri aksattı. Diş hekimlerinin görev yerlerine dönmesinin ardından artan taleple birlikte tedavi olmak isteyen hastalar, MHRS'den randevu alamıyor. Pek çok yurttaş, aylar sonrasına randevu verildiğini belirterek durumdan şikayet ediyor. 5 dakikada muayene sisteminin de hayata geçirilmesiyle hekimler, hastalara düzgün tedavi hizmeti sunmanın mümkün olmadığını vurguluyor. 

Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, diş hekimlerinin bu süreçte yaşadığı sorunları, "Şu anda ciddi bir hasta yığılması var. MHRS'den randevu alamayan hastalarımız, hastanelere doğrudan giderek randevu almaya çalışıyorlar. Şu anda hastanelerde çalışan, görevine dönen meslektaşlarımız da bu yoğunlukla baş edemiyorlar" diye anlattı. 

CHP'nin dün düzenlediği Türkiye Sağlık Forumu'nda ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Gül, şunları söyledi:

"SALGIN KOŞULLARINA UYGUN DÜZENLEMELER BİTMİŞ DEĞİL"

"2020 yılının mart ayından beri, Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü tarihten beri diş hekimleri filyasyon uygulamasında görevlendirildi. Filyasyon uygulaması, ‘temaslı takibi’ diyebileceğimiz uygulama, diş hekimleri üzerinden yürütüldü. Diş hekimleri, meslek tanımlarının dışında çok uzun süre bu görevlendirmede kaldılar. Büyük çoğunluğu görev yerlerine, hastanelere döndüler. Pandemide 11 Mart'ta ikinci yılı tamamlayacak olmamıza rağmen hala kamu hastanelerinde salgın koşullarına uygun düzenlemeler bitmiş değil. Hala meslektaşlarımız yüksek risk altında, enfeksiyon riski altında çalışıyorlar.

Uzun bir süre salgın nedeniyle önce kamu hastanelerinin hizmet vermemesi nedeniyle şu anda ciddi bir hasta yığılması var. Kısa aralıkla MHRS randevusu veriliyor. MHRS'den randevu alamayan hastalarımız, hastanelere doğrudan giderek randevu almaya çalışıyorlar. 15-20 dakikada bir MHRS randevusu veriliyor ve şu anda hastanelerde çalışan, görevine dönen meslektaşlarımız da bu yoğunlukla baş edemiyorlar. MHRS'nin dışında ondan daha fazla ayaktan hasta başvuruyor her gün hastaneye, onları da muayene etmek zorunda kalıyorlar.

"10 BİN HEKİM İSTİFA ETTİ, YENİ ATAMALAR YAPILMADI"

Diş hekimliği tedavilerinin çoğu gelişimseldir. 15-20 dakikada bir randevu verilerek hastalara tedavi hizmeti sunmak mümkün değil. Pandemi koşullarında tedavi prosedürleri değişti. Yani daha uzun süre alıyor bir hastanın işlemleri ve tedavi uygulamaları. 15-20 dakikada hasta alarak tedavi hizmeti sunmak mümkün değil.

Sistemden kaynaklanan bu aksamalar hastalarda bir öfke yaratıyor. Bu da sanki sistemin değil, sağlık çalışanlarının suçuymuş gibi yansıyor. Bunlarla birlikte sağlıkta şiddet, sağlıkta dönüşümün getirdiği performans baskısı, olumsuz çalışma koşulları, bunlardan dolayı 10 bine yakın hekim istifa etti ya da emekli oldu. Bunların 2 binden fazlası diş hekimi. Buna karşılık da yeni atamalar yapılmadı, sağlıkta talebi karşılayacak."

Kaynak: https://www.bizimankara.com.tr/saglik/ankara-da-dis-randevusunda-yogunluk-h17242.html

Paylaş

Diğer Haberler
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam