Tüm Turkiye'de filyasyon uygulaması dişhekimleri üzerinden yürütülürken, virusun en aktif oldugu söylenen Nisan-Mayıs aylarında tüm Ankara'da görülen günlük vaka sayısı, bugün sadece Çankaya'da tespit ediliyor.
Evde takibi yapılan Covid-19 temaslı hastalara gerektiğinde filyasyon ekiplerinin ilaç tedavisi uygulaması talimatı üzerine soruyoruz:
“SALGIN YÖNETİMİ CİDDİYETLE YAPILSIN”
Pandemi hastanelerinde yoğun bakım ünitelerinin yüzde yüz doluluk oranına ulaştığı, günlük vaka sayısının bine dayandığı ve sağlık çalışanlarının enfekte olmaya devam ettiği koşullarda yetkili ağızlardan “Salgın kontrol altında” açıklamaları devam ediyor. Filyasyon ekibinde yer alan ve gerekli olduğunda ilaç verilmesi başlanması kararı ile karşı karşıya kalan diş hekimleri, salgın yönetiminin ciddiyetle ve bilimsel veriler ışığında yapılmasını önerirken tüm bileşenlerin ise katılımını önemseyerek şunları soruyor:
Neden koronavirüsün en aktif olduğu söylenen nisan-mayıs aylarında tüm Ankara'da görülen günlük vaka sayısı, bugün sadece Çankaya'da tespit ediliyor?
Neden filyasyon ekiplerindeki diş hekimleri temaslı taramasına yetişemiyor ve evde ilaç başlanıyor?
Neden hastanelerde elektif cerrahi vaka alımları durduruluyor? Elektif dahili yatışlar erteleniyor? Klinik servis yataklarının en az yarısı, boş yoğun bakım yataklarının ise tamamı Kovid-19 için ayrılıyor?
“BİLİMSEL ETKİNLİĞİ KANITLANMAMIŞ İLAÇLARIN HUKUKİ SORUMLULUĞU VAR”
Ayrıca verilmesi tavsiye edilen ilaçların bilimsel etkinliğinin kanıtlanmamış, hastanın e-nabız verilerini bile göremeden, sadece kişinin beyanına güvenerek vermenin tıbbi-hukuki sorumluluğu olduğunu hatırlatan hekimler, filyasyon ekiplerinin iş yükü artıp temaslıların evlerinde kalma süresi uzadıkça enfekte olma riskinin arttığına dikkat çekti.
Salgın döneminde virüsün yayılmasının ancak bulaş kaynağına ulaşarak karantina ve izolasyonla çözülebileceğine değin yapılan açıklamada, “Özellikle ekonomik tedbirlerinin gevşetilmesi nedeniyle yayılımın ve mortalitenin hızla arttığını gözlemlemekteyiz.
Kovid19 ile mücadele için sahada ve hastanelerde insan üstü bir emek veren sağlık çalışanlarının bu dönemde ciddi sorunlar yaşadıklarını görüyoruz” ifadeleri yer aldı.
“İŞ YÜKÜ ARTTI CİDDİ PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR”
Hekimler, filyasyon ekiplerinin karşı karşıya kaldıkları sorunları ise şu şekilde sıraladı:
- Diş hekimleri filyasyon olarak başlayan sürecin sonrasında sürüntü almaya, ilaç dağıtmaya kadar giden ve görev tanımı belli olmayan bir şekilde çalıştırılmaktadırlar.
- Filyasyon, sürüntü, numunelerin teslimi, TÜİK taramaları, toplu ve riskli sürüntüler ve son olarak ilaçların dağıtımı gibi bütün işlerin sadece diş hekimleri üzerinden yürütülmesi ciddi oranda iş yükünü arttırmış. Bu durum aynı zamanda hekimlerde bulaş riskine sebep olmuş, ailesine, çocuklarına bulaştırma kaygısını ve ciddi psikolojik sorunları beraberinde getirmiştir.
- Ciddi bir yardımcı personel eksikliği mevcut olup bu durum diş hekiminin iş yükünü arttırmıştır.
- Alınan numuneler geç saatlerde diş hekimleri tarafından ve bazen de diş hekimlerinin kendi özel araçları ile teslim edilmek zorunda kalınmıştır.
- Bu dönemde sahada ve bulaş riski çok fazla olan görevlerde çalışan diş hekimlerinin maaşları dışında nerdeyse yok denecek kadar az bir miktarda ek ödeme yapılması sonucu ciddi gelir kayıpları oluşmuştur.
- Filyasyon görevinde olan diş hekimlerinin temaslılara ulaşmak için kendi kişisel telefonlarını kullanmak zorunda kalmış ve bunun sonucu özel hayatı etkileyecek şekilde görev sonrası rahatsız edici durumlar yaşanmıştır. Bu durum hala aynı şekilde devam etmektedir.
- Temaslı ailede ex varsa, çoğunlukla ölüm nedeninin Kovid-19 yazılmamış olması nedeniyle ajite durumda olmaları ve gece geç saatlere kadar süren filyasyon hizmetinden kaynaklı olarak ekiplerde ciddi bir güvenlik endişesi oluşmuştur.